КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО КОТЕЛЕВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА ЛІКАРНЯ КОТЕЛЕВСЬКОЇ РАЙОННОЇ РАДИ

Ви завітали на сайт мережі закладів охорони здоров'я Полтавської області

Обережно – кишкові захворювання

В весняно – літню пору року реальна загроза виникнення харчових отруєнь. Тому треба пам’ятати, що вони можуть викликатися бацилами бутулізму, стафілококом, протеєм, кишковою паличкою, дизентерійною паличкою іншими мікроорганізмами.

моменту зараження до виникнення захворювання минає декілька годин до 7 днів, в залежності виду збудника. Передаються харчові отруєння дуже просто: через забруднені недоброякісні харчові продукти, забруднену воду, брудні руки, побутові речі.

Захворювання починаються гостро, підвищується температура тіла, з’являється лихоманка, головний біль, головокружіння, слабкість, нудота, блювота, болі в животі, приступоподібні з тенезмами, рідкий частий стул слизом, з кров’ю, в тяжких випадках судоми т.і.

Кишкові ведуть до розвитку зневоднення, електролітних порушень, можуть загрожувати життю людини.

Нагадуємо про те, що необхідно робити для попередження гострих кишкових захворювань:

- необхідно суворо дотримуватися санітарно – технологічного режиму в процесі обробки, виготовлення зберігання продуктів харчування на харчоблоках, столових;

- дотримуватися суворого санітарного режиму, чітко розділяти столи дошки для розробки сирих готових продуктів, ретельно мити;

- потрібно готувати завжди з свіжих, перевірених та доброякісних продуктів. Готову не залишати на слідуючий день;

- дотримуватися правил особистої термінів зберігання та харчових продуктів;

- вочі та продукти мити водопровідною водою з додаванням оцту, а потім ополіскувати кип’яченою водою;

- овочеві салати приправляти оцтом або розчином лимонної кислоти, воду молоко кип’ятити вживати лише свіжоперевареними;

- посуд мити гарячою водою та зберігати його в недоступному для мух – не купувати на ринках свіжу, в’ялену та річкову рибу у випадкових осіб, не мають документів на якість продукції;

- не купатися, не ловити рибу, не прати одяг в водоймищах, не мають дозволу санітарного нагляду;

- купаючись оберігайтеся попадання в рот річкової води;

- харчові продукти оберігайте тараканів, мух, гризунів, небезпечних перенощиків заразних хвороб глистів;

- салати, вироби з кремом зберігати лише в холодильнику протягом декількох годин;

- в жодному разі не можна тримати соки, компоти та кислі продукти в оцинкованому, погано лужному посуді.

Якщо попри все Ви захворіли, у Вас нудота, блювання, болі в животі, рідкий стул не займайтесь самолікуванням, а зверніться до лікаря. Ваше здоров’я залежить лише Вас самих.

Інфекціоніст Л.М.Товма

Коментарі зачинено.